Umeå

Uppfinnare inom vården ska uppmuntras

Företaget Almi satsar nu på att utbilda rådgivare runt hela landet som kan hjälpa folk att förverkliga sina idéer på bättre arbetssätt och utrustning inom vården.

I Västerbotten har Almi redan hunnit komma en bit på vägen. Monica Forsberg och Birgitta Näsman från Umeå fick hjälp av Almi och ska snart lansera en bok som vänder sig till demenssjuka.

Rock around the clock är en av låtarna på den CD med musik och  miljöljud från 40 och 50 talen som tillhör den bok, Glänta på minnenas dörr, som Birgitta och Monica har på gång. Bokens syfte är att öka livskvaliten, avleda oro och stimulera minnet hos demenssjuka. Det med hjälp av nostalgiska bilder på t.ex en ask med 3-bitars Toy från 50-talet.

Den här boken är en av dom hundratal idéer som kommit in till Almi de senaste åren. Almi samarbetar i dagsläget med 4 landsting i Sverige, där Västerbotten är ett. Men nu satsar dom på att utbilda rådgivare i hela landet som ska kunna hjälpa människor och företag att förverkliga sin idé om hur man kan underlätta vårdarbetet. Att få hjälp från Almi med att söka pengar och kontakter att sälja boken till var en nödvändighet för Monica och Birgitta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista