Minskad brottslighet i länet

Antalet anmälda brott i landet ökade med 11 procent under första halvåret 2008, men i länet backade anmälningar ett par procent jämfört med året innan.

Det gör att Västerbotten är det län med minst antal anmälda brott per invånare. Statistiken toppades av Stockholms län som hade dubbelt så många anmälda brott som i länet.
– Vi har bra verksamhet och duktiga medarbetare som gjort bra arbetsinsatser. Självklart beror minskad brottslighet också på bra samverkan med andra intressen och bra samarbete med åklagarna, säger länspolismästaren Krister Sandqvist.

Västerbotten är också det län som har flest ärenden som går vidare till åklagare. Krister Sandqvist säger att utredningsverksamheten förändrats och att man bland annat jobbar mer strukturerat från att första patrull är på plats. Nu ser han det som en utmaning att hålla kvar länet i topp.
– Det är en utmaning att kunna ligga kvar på den här positionen, men det ska vi verkligen försöka att göra. Det är ju viktigt för medborgarna, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista