Bra sommar för honungsbin

Biodlarna i länet ser ut att få en bra honungsskörd i år, men det kan variera mycket och facit får vi först vid skörden.

- Jag skördar om ett par veckor och då ser jag resultatet, säger Åke Jonsson i Tavelsjö, ordförande i Umeortens biodlarförening och biodlare sedan 10 år.

Att bina svärmar kan vara besvärligt både för biodlaren och för de som drabbas av en bisvärm, i hemmet, men Anticimex i Umeå säger att det inte är ett stort problem, att de sällan blir kontaktade när det gäller bin utan att det rör sig om ett fåtal gånger per sommar. Däremot kan många ta fel på bin och getingar som är ett betydligt större problem den här sommaren.

Enligt Åke Jonsson är vissa bin mer svärmbenägna och dom styrs mycket av vädret, vid dåligt väder är de inne i kupan och vid bra väder är de ute och då är det viktigt att följa binas utveckling för att förhindra svärmning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista