Mjölkgårdar investerar i ny teknologi

Från och med första augusti sänks mjölkpriset med 15 öre för länets bönder. Samtidigt har många gårdar just investerat mycket pengar i ny teknologi.

Efter att den gamla gården brann ned byggde Karl-Gustav Sundkvist i Sunnanå en helt ny. Dottern Elin ska snart ta över gården och vet hur beroende hon kommer vara av mjölkpriset.

En robot tar nu hand om mjölkningen på familjen Sundkvists gård. Korna går själva in i fållan och låter sig mjölkas av den självstyrande robotarmen. Elin kan ofta sakna att mjölka korna själv, men säger att uppgraderingen var nödvändig.
– Jag hade lite svårt att mjölka i mjölkgrop, fick ont i axlarna. Vi behövde en mjölkrobot för att jag skulle kunna ta över, säger hon.

På gården finns 70 kor och 15 öre mindre per liter mjölk blir 75 000 kronor mindre per år. Samtidigt ska man komma ihåg att mjölkpriset höjdes med nästan en krona under förra året, något som möjliggjort investeringar och uppgraderingar för många mjölkbönder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista