Om inte miljökraven följs blir det domstol

Margot Wallström säger att det är allmänintresset som fått råda hur Botniabanan ska dras genom Umeå. Men om regringen inte uppfyller EU-kommissionens miljökrav då kan kommissionen förändra sitt beslut. - Vi får dra Sverige inför domstol säger Margot Wallström, EU:s miljökommissionär.
Botniabanan kan få stor betydelse - ekonomiskt, regionalt och för miljön - eftersom tågtransporter är ett bättre alternativ för miljön än ökade väg- och flygtransporter. Därför sa EU-kommissionen ja till att dra järnvägen vid Umeälvens delta, sa miljökommisionären Margot Wallström idag. När Sverige formellt fattar beslut om en viss dragning kommer ärendet upp igen på EU-kommissionens bord. Både för att få klart att kraven på miljöåtgärder uppfyllts men också för att Västerbottens ornitologiska förening idag sagt att man kommer att driva ärendet till EU-domstolen för att hindra en dragning genom Umeälvens delta. Margot Wallström säger att det är allmänintresset som fått råda hur Botniabanan ska dras genom Umeå. Men om regringen inte uppfyller EU-kommissionens miljökrav då kan kommissionen förändra sitt beslut. - Det är ju regeringen som beslutar, men det är ju bara om de presenterar ett kompensationspaket som vi anser är tillräckligt. Annars bedömer jag det nog så att vi får dra Sverige inför domstol, säger Margot Wallström, EU:s miljökommissionär.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".