UD avråder men Umeåbor stannar

Trots UD:s rekommendationer och fortsatta oroligheter i den palestinska byn Ni’lin, väljer de två Umeåbor som varit där för att göra en dokumentärfilm att stanna.
– Vi vill ge en röst åt det som händer och också påverka situationen, säger Camilla Eriksson, en av Umeåborna.

Efter en demonstration i förrgår sköts en 10- årig pojke av en israelisk soldat och nu finns det uppgifter om att ytterligare en pojke skjutits. Camilla Eriksson säger att han sköts med gummikulor och inte skarp ammunition, men att han är svårt skadad och förklarad hjärndöd.

Två Umeåbor, har idag blivit tre, som tillsammans med ytterligare svenskar, israeler och spanjorer har kommit för att öka den internationella närvaron i byn, det säger Camilla Eriksson. Hon poängterar att de är vuxna människor i alla åldrar från 23 år och uppåt som är där, att de gör det av solidaritet och inte för att det är spännande, och att hon inte är orolig för sitt eget liv, men däremot för situationen i byn.

Från UD avråder man svenskar från att resa till Västbanken, Anders Görle som är presschef säger att det just är rekommendationer och att UD inte kan hindra människor från att resa dit, men att de som reser i området ska vara medvetna om de risker de tar.
Reporter Sofia Strömgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista