Umeå

Gågatan klar i höst

Gågatan i Umeå centrum har byggts om sen förra våren. I oktober ska arbetet vara klart. Ombyggnadstiden har påverkat försäljningen för affärerna i området.

- Alla affärer måste kunna hålla öppet hela tiden och då har arbetet lagts upp på ett sådant sätt att vi försöker göra det i olika sektioner, säger Umeå kommuns park- och gatuchef Carl Arnö.

Att arbetet spridits ut över två somrar beror enligt Carl Arnö på att det inte bara är gatubeläggningen som bytts ut, utan också ledningar under. För att vara på den säkra sidan ville de ha en vinter emellan, för marken att sjunka ihop på, när ledningarna var dragna.

På en av affärerna i Up 2-gallerian berättar personalen att försäljningen minskade rejält under förra hösten när arbeten gjordes utanför huvudingången och den periodvis var blockerad. Men det finns också en positiv sida:

- Det är klart att det påverkas negativt, men det får man ta om man ska ha en snygg gågata och visa upp ett vackert Umeå centrum. Det behövdes verkligen en uppfräschning, säger Marie Holm som äger en annan av de berörda affärerna.

En tredje är negativ till att arbetet har tagit lång tid och tycker det är tråkigt att det har lagts under sommaren.

- Det är inte roligt att visa upp för turister och inte så mysigt att sitta och käka glass mitt i byggdammet och allt ljud.

På Svensk Handel i Umeå säger Erik Sandemo att bygget är något som måste göras, att det inte går att hindra utvecklingen av en stadskärna, samtidigt som alla vet att sådana här ingrepp påverkar handeln negativt. Men han lägger till att kommunen har varit bra på att informera om varför arbetet måste ta tid, och att det planerades så att den viktiga julhandeln kunde löpa på. Och när gågatan är klar säger Sandemo att det blir en förbättring för affärerna.

Det är kommunens gatuchef Carl Arnö också inne på:

- Det är ett långsiktigt projekt för att få ett mer attraktivt centrum, men just under ombyggnadstiden blir det stökigt och struligt för dem.

Granitplattorna ska ha lagts klart i oktober och under våren nästa år planteras björkträd ut längs gågatan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista