Färre får arbetsmarknadsutbildning

Arbetsförmedlingarna i landet har fått mindre pengar till att hjälpa arbetssökande att rusta sig för att kunna ta ett jobb. Nu måste arbetsförmedlingarna säga nej till utbildningar och andra aktiviteter.
600 färre arbetslösa i länet kommer under året att få tillgång till någon arbetsmarknadspolitisk åtgärd under arbetslösheten. Orsaken är att arbetsförmedlingarna i hela landet fått mindre pengar till åtgärder i år jämfört med i fjol. Här i länet rör det sig om 77 miljoner mindre, eller 15 procent av budgeten. Lena Jatko som är länsarbetsdirektör konstaterar att man ändå har 85 procent kvar och att det räcker till rätt mycket. Regeringen har sänkt anslagen till ams-programmen. Av dom som går arbetslösa i landet kommer ungefär 17 pocent färre än i fjol under året att kunna erbjudas någon arbetsmarknadspolistisk åtgärd som ju har som syfte att stärka dom arbetslösas chanser att sen få jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".