Åska ställer till problem

Åska och blixtnedslag kan orsaka skador både inom- och utomhus. Och efter förra veckans oväder har länsförsäkringar fått  in flera skadeanmälningar.

I Västerbotten är inlandet mer drabbat än kustområdet. Och när den slår till kan det blir besvärligt.

Enligt Krister Björkman brandingenjör vid Umeå brandförsvar har det varit ett 30-tal bränder i byggnader och utomhus sen år 2000 där man bedömt blixten som orsak och det gäller för Umeå, Vindeln och Robertsfors kommuner.

I grannlänet Norrbotten har Länsförsäkringar blivit nedringda av folk som vill göra skadeanmälningar på grund av förra veckans oväder. Även på kontoret i Västerbotten har man märkt en ökning. Men här är den inte så stor. Risken är att det kan ta tid att upptäcka skador eftersom folk är bortresta, säger Sonja Bylund på länsförsäkringar.

Krister Björkman på Umeå brandförsvar säger att blixten kan orsaka kortslutningar i elledningar, som inte märks direkt. Även i skog och mark kan effekterna av ett blixtnedslag dröja, det kan börja brinna efter flera veckor efter det att blixten antänt under marken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista