Strejken får stöd av patienter och anhöriga

Trots att Kommunal nu tar i med hårda åtgärder, så verkar stödet vara stort, i alla fall enligt personal och patienter i Umeå.
Gunilla Öberg och Elsa Hansson är patienter på Geriatriken och de tycker att det är bra att undersköterskorna strejkar. - Ja, det tycker jag är bra för de ska ha högre löner, säger Elsa Hansson. Gunilla Öberg håller med, och tycker att det är förvånansvärt att det inte hänt tidigare, och anser att personalen hållit ut för länge. - Man är helt hjälplös utan personalen, men de där oppe i toppen - de har jag aldrig träffat, säger Gunilla Öberg. Britt Eriksson är sjuksköterska, och hon får nu under strejken göra mer jobb än vanligt. - Vi står ju vara neutrala, men personligt stöttar jag undersköterskorna - det är ju mina arbetskamrater, säger Britt Eriksson. Fackliga företrädare har också fått stöd för sina krav och uppmuntran inför strejken av patienter och deras anhöriga. Arbetsgivarna har ett något besvärligare läge. Förutom dom stängda avdelningarna råder ju nyanställningsblockad, så det går inte att ringa in sjukvikarier. På Geriatriskt centrum strejkar kommunalarna vid tre avdelningar. Nu har patienter skickats hem i förtid och ingar fler kan tas emot. De som är kvar får flytta till andra avdelningar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".