Låga samhällskostnader trots många sjukskrivna

Västerbotten har lägst kostnader per invånare i Norrland när det gäller de samlade ersättningarna från staten som sjukpenning, förtidspension och a-kassa. Det visar en studie som försäkringskassorna i norrlandslänen gjort.
Trots att länet har nästan mest långtidsjukskrivna i landet, så är de samlade kostnderna som sjukpenning, a-kassa och förtidspension lägre än i Jämtland, Västernorrland och Norrbotten. Det beror på att arbetslösheten är lägre här och att mindre pengar har gått till arbetsmarknadsåtgärder. - Anledningen till att studien gjorts är önskan om att få en bättre bild av samhällets ersättningar, säger Curt Edlund som är strateg på Försäkringskassan i Umeå till P4 Västerbotten. - Det verkar som om de olika ersättningarna från samhället samverkar, säger han också. Om en person inte blir sjukskriven kan han vara arbetslös och om om reglerna för A-kassa och sjukrivningarna hårdnar så måste människor söka socialbidrag i stället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".