Ulf Füreder och Henry Karolin inspekterar lekplatser i länet. Foto: Anders Wikström.

Lekplatser inspekteras

Just nu inspekteras Umeå kommuns 121 lekplatser. Kontrollerna är viktiga för ägarna.

En lekplats ska inspekteras en gång per år och det ska göras för att allt ska stå rätt till men framför allt om det händer något vid lek ska ägaren kunna visa att bestämmelserna följts.

Ulf Füreder och Henry Karolin heter kontrollanterna från Luleå som i år inspekterat lekplatser som inte varit godkända och där barn lekt i en mycket farlig miljö.

Vid två tillfällen har det inpekterat lekplats där ett barn har blivit hängande i huvudet då öppningar varit för stora.

18.000 barn kommer varje år in för vård efter olyckor, hur många av dessa som skadats i lekpark finns inte registrera speciellt.

I sex år har Ulf Füreder och Henry Karolin åkt runt i landet. De säger att de EU-regler som kommit till betytt mycket för standarden för lekplatserna. Framför allt gäller det avstånd mellan enheterna som ska vara tillräckligt för att barn inte ska ramla in i annan lekutrustning.

Men det är inte ovanligt enligt Ulf Füreder och Henry Karolin att kommuner i tron att göra det bättre och roligare för barnen, har satt in ny utrustning för nära den gamla som gjort att lekparken inte längre är godkänd enligt EU:s normer. 

Kontrollanterna ser skillnader mellan kust- och inlandskommunerna i vad kommunen är villig att satsa i lekutrustning till barnen. I den större kommunen Umeå har lekparkerna oftare nyare utrustning än i inlandskommunerna.

– Dom har säkert större plånbok också, säger Ulf Füreder och Henry Karolin till P4 Västerbotten.

Ulf Füreder och Henry Karolin kontrollerar lekplatser i omkring 10 av länets kommuner.

anders.wikstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista