Många operationer ställs in

Nu har strejken på länets tre lasarett pågått i snart två dygn. Kapaciteten på operationscentrum i Umeå har minskats ner till en tredjedel av det normala.
220 av Kommunals medlemmar på tre orter, Umeå, Lycksele och Skellefteå, finns vid sina arbetsplatser, fast nu som strejkvakter. Strejken för Kommunal drabbar alla versamheter inom landstinget i länet efter som strejken medfört att länsförrådet är stängt och då kan kopieringspapper, pennor, kompresser och annat förbrukningsmateriel inte levereras till verksamheten. Ulf Segerberg, verksamhetschef på operationscentrum vid Norrlands universitetssjukhus säger att antalet operationer nu dragits ner till en tredjedel och kommer att bli ännu färre. Endast akuta och cancerrelaterade operationer kommer att genomföras. De flesta undersköterskor som strejkar i länet kommer att återgå till sina arbeten på tisdag nästa vecka. Sterilavdelningens kommunalare på NUS kommer att vara i strejk ytterligare i en vecka, t o m måndag den 12 maj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".