Skellefteå

Inte biogas till alla

Skellefteå kommuns biogasanläggning kommer framförallt att leverera biogas till kommunens egna fordon. Tillgången för privatkunder blir begränsad.

Den senaste tiden har kommunen fått kritik eftersom nära hälften av den rågas som just nu produceras i biogasverket facklas upp.

Enligt Ola Burström som är tekniska nämndens ordförande, ska biogasanläggningen kunna producera förädlad fordonsgas som räcker för att driva cirka 20 tunga och minst 200 mindre fordon.

Från i höst kommer kommunen att äga tio innerstadsbussar, tre sopbilar och cirka 15 mindre fordon som går på fordonsgas.

Det innebär att biogasanläggningen har kapacitet att producera mer fordonsgas än den gör just nu, och därför facklas eller bränns rågasen istället för att göra den till fordonsgas.

Överskottet kunde ha använts till uppvärmning, men kommunen har valt att värma anläggningen via Skellefteå kraft. Några privatpersoner och företag har velat köpa biogas och i dag har kommunen lämnat ut ungefär 20 tankkort.

Ola Buström säger att kommunen förmodligen aldrig kommer förbruka all den fordonsgas som produceras vid maximal drift, men att det ändå blir en mycket begränsad tillgång för företag och privatpersoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista