Storuman

Prästgård kan bli hembygdsmuseum.

Nu finns en chans för Storumans kommun att visa upp sin historia. Prästgården i Stensele kommer att bli ledig och skulle kunna bli ett museum med hembygdsområde.

Det tycker Kurt Hamre som dragit igång en kampanj för saken.

Kurt Hamre har tidigare varit ordförande i kyrkorådet och han vet i vilket fint skick prästgården är. Kulturbyggnaden som fungerat som kyrkoherdebostad har renoverats för flera miljoner på senare år, berättar Kurt Hamre.

Men nu när Stensele församling slagits samman med Vilhelmina kommer det inte att behövas en kyrkoherdebostad i Stensele. Och Kurt Hamre vet att Stensele - Vihelmina kyrkosamfällighet funderar på försäljning.

- Detta är ett tillfälle för kyrkan och kommunen att göra det hembygdsområde Storuman skulle behöva, anser Kurt Hamre. Han är engagerad i Storumans hembygdsförening som har en hembygdsgård på Luspholmen men vill göra något bättre.

Den har dålig tillgänglighet, säger Kurt Hamre som vill slå ihop de ideella krafter som finns i Storuman och Stenseles hembygdsföreningar och det är bråttom medan det finns folk kvar som kan berätta om gamla tider. Nu finns samlingar i lådor till ingen nytta som skulle kunna visas och det finns även en timrad äldre byggnad bredvid prästgården. På sikt skulle man kunna göra ett museum i stil med Gammplatsen i Lycksele om än inte lika stort, tänker Kurt Hamre.

Som engagerad i hembygdsrörelsen har han skrivit till kommunen och pratat med folk om sin idé. Han hoppas att politiker och medborgare i kommunen ska ställa sig bakom idén för Storuman behöver en samlingsplats för en eftersatt del av kulturlivet, säger Kurt Hamre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista