Maria Norrfalk blir älgutredare.

Maria Norrfalk har utsetts att göra regeringens älgutredning. Hon är landshövding i Dalarna och har bland annat varit generaldirektör för Skogsstyrelsen.

Enligt jordbruksminister Eskil Erlandsson har Maria Norrfalk en gedigen erfarenhet av jaktfrågor.
Regeringen beslutade i maj att en ny älgutredning ska göras och den ska vara klar nästa vår. Senast den 1: a maj. Utredningen ska ge förslag om att skapa en mer lokal förvaltning av älstammen. Och regeringen vill gärna se förenklingar i älgförvaltningen.

Utredaren ska också föreslå vilka underlag som bör ligga till grund för besluten om hur många älgar som får skjutas varje år och i vilka former besluten bör fattas.

En kritik mot nuvarande älgförvaltning är att den ser för mycket till administrativa gränser och borde mer utgå ifrån älgstammens sammansättning lokalt. Den älgutredning som utredaren Jan Hytting la fram så sent som förra hösten har inte lett till några beslut utan anses för tunn. Dess huvudförslag att inrätta älgskötselområden för att få bättre samordning mellan jaktlagen har i princip gillats av jägarna men regeringen vill ha mer detaljerade förslag. Det är många olika mål som ska samordnas, skogbruket och trafiken får problem om älgarna blir för många samtidigt som jägarna framhåller älgjaktens ekonomiska- och folkhälsomässiga fördelar.

Svenska Jägarförbundet är mycket nöjda med att Maria Norrfalk utsetts till älgutredare.
– Vi är mycket positiva till regeringens beslut att utse Maria Norrfalk till älgutredare. Vi tror att hon med sin erfarenhet av och sin kunskap om sakfrågan ska kunna genomföra uppdraget på ett bra sätt. Vi ser fram emot att få möta henne i denna roll, säger Jägareförbundets generalsekreterare Håkan Weberyd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista