Ojämt antal fjällrävsvalpar i landet.

Fjällrävarna en av våra skyddade djurarter har fått många valpar i söder men väldigt få i norr. Sämst var det i Vindelfjällen med endast en kull. Det visar den inventering av lyor som forskare har gjort.

När lämlarna kraschade blev det mindre mat och det är en av anledningarna att det blev så få valpar i Norrbotten och i norra Västerbotten.

Sämst är det i Vindelfjällen med endast en kull med fjällrävsvalpar i Norrbotten finns fyra kullar och bäst i Helagsfjällen i Jämtland och Borgafjäll i Västerbotten med 15 kullar vardera.

men att det blev så många kullar i söder trots att det inte fanns lämlar beror framförallt på att fjällrävsprojektet under många år haft stödutfodring och jakt på  rödräv medan man i norr gjort detta under kortare tid.

Det krävs minst fyra år av åtgärder för att öka stammen som att skjuta ut rödrävar som annars konkurrerar ut den lilla fjällrävsstammen och då måste man också skydda fjällrävarna i områden där man inte säkert vet att de finns, säger forskaren Anders Angerbjörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista