Bureå

Goliatsvamp lockar Japan

Just nu finns den japanske svampuppköparen Koji Ueda i Bureå. Det som lockat honom är den fina och rena naturen men framförallt svampen Goliatmusseron, eller Matsutake som den heter på japanska.

Goliatmusseron var i det närmaste okänd som matsvamp fram till 1998 då Niclas Bergius som då jobbade på Lantbruksuniversitetet i Uppsala gjorde en pilotstudie på svampen.

Och när hans arbete publicerades kom han i kontakt med svamplockare i Bureå som kände igen svampen. 

Den här svampen växer i gamla barrskogar och man kan säga att svampen lever i symbios med tallen och växer ut från tallens rotsystem.

Det stora japanska intresset kom när Niclas Bergius via DNA kunde visa att den japanska Matsutake och Golitmuseron var är svampart.

Och för den ekonomiska föreningen Svamp i norr är det en bra affär att sälja till Japan

Annelise Harnesk är ordförande i den ekonomiska föreningen Svamp i Norr, men  hon vill inte berätta hur mycket den japanske uppköparen betalar. Däremot säger hon att den som säljer till Svamp i norr får de 100 kronor kilot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista