Privatpersoner fuskar om internetförsäljning.

Internet har öppnat nya möjligheter för skattefuskare och det är många privatpersoner som fuskar när de säljer varor på nätet. Jonas Virdegård är IT-brottsutredare på Skatteverket, och han uppskattar att var femte privatperson inte betalar skatt för de saker de säljer med hjälp av internet.

Det är samma skatteregler som gäller handel på nätet som om man säljer saker i den fysiska världen. Om man säljer saker som man haft för personligt bruk kan man sälja ända upp till 50000 utan att behöva betala skatt. Om man däremot säljer saker som man inte haft för personligt bruk ska vinster redovisas redan från första kronan. Det har blivit populärt att handla på internet och det är många som vill göra sig ett klipp både genom att köpa och sälja saker på nätet. En av nätsajterna där privatpersoner kan sälja saker är Tradera. Nätsajterna har ingen skyldighet att informera om vilka skatteregler som gäller. Tradera gör det ändå, säger Anna Chrona presschef på företaget. Hon är förvånad att det är så många som var femte som fuskar. Det låter högt, säger Anna Chrona.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista