Ruskeleaffären räddad.

Det blir en nytändning för möjligheterna att handla mat och tanka i Rusksele. Nya näringsidikare börjar driva butiken 1 september och kommunen är med och stöder.

I och med att Ruskseles serviceverksamhet har varit på väg att läggas ner har byn bildat en ekonomisk förening med målet att ordna fastigheterna och kunna hyra ut dem till den som vill ta över driften.

Lycksele kommun har sagt ja till att bidra med 300 000 kronor för köp av mataffären och bygge av ett nytt tankningsställe i anslutning till den. Villkoret är att föreningen ordnar resten av finansieringen som planerat. En lika stor summa har föreningen nämligen sökt av länsstyrelsen, men därifrån har inget svar kommit än. 450 000 kronor tänker den ekonomiska föreningen i byn pytsa in själv, genom att Ruskseles invånare köper andelar och med hjälp av banklån.

Kommunstyrelsens ordförande Lilly Bäcklund motiverar kommunens ekonomiska stöd med att de boende i området har visat en stark vilja att få butik och mack att överleva. Hon säger att det har varit möten inte bara med boende i Ruskträsk, utan också med byar runtomkring och enkätsvar har samlats in angående hur de vill ha det i framtiden.

– På de mindre butikerna så blir det ju några kronor dyrare per produkt, men man har ju i den här undersökningen tydligt visat att man är beredd att betala det, säger Lilly Bäcklund.

Men i det första skedet kommer de nya näringsidkarna bara att hålla butiken öppen. Föreningen har inte råd att köpa en tankningsanlägning utan länsstyrelsens pengar. Själva köpet av affärsfastigheten kommer också att dröja tills finansieringen är helt klar. Enligt ett avtal med de nuvarande ägarna har föreningen fram till årsskiftet på sig att genomföra köpet och under tiden kan driften komma igång med de nya företagarna.

Lilly Bäcklund ser det inte som ett problem att kommunen stöder näringsverksamhet så här, eftersom det är byns ekonomiska förening som får pengar till investeringar och inte den enskilda entreprenören:

– Om vi inte hade gjort det här då är jag övertygad om att vi hade haft betydligt fler som hade stått på kritiksidan och sagt: ”Ja det är ju så typiskt kommunen. Här hade man en möjlighet att lösa vår service på ett värdigt sätt, men man valde att avstå”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista