Helikoptersök efter försvunna flickan.

Polisen har fortfarande inte hittat den 14 åriga flicka som försvann på Ålidhem i Umeå förra måndagen.

Efter de undersökningar som gjorts den senaste veckan kan polisen fortfarande inte utesluta brott, men det går inte heller att utesluta att flickan gömt sig frivilligt eller gått vilse, säger förundersökningsledare Joachim Lundberg vid Umeå polisen.

Flickan kom till Sverige från ett flyktingläger i Etiopien för drygt två veckor sedan tillsammans med sina fem syskon och styvmamma. Pappan har bott i Sverige sedan ett par år tillbaka. Flickan gick hemifrån förra måndagen och har i dag tisdag varit försvunnen i åtta dagar. I samband med hennes försvinnande ordnades ingen skallgång.

Normalt när man går skallgång är det starkt förknippat med att man vet att någon har gått vilse och att man har någonstans att leta efter. Går man bort i en stad blir det ett aktivt letande efter personen för den rör sig sannolikt i bebyggt område, då är det av förklarliga skäl omöjligt att ha en skallgång.

Polisen har fått in förhållandevis få tips från allmänheten om flickans försvinnande. Ett tips från en cyklist om att flickan kan ha befunnit sig någonstans mellan Matematikgränd på Ålidhem och Carlshem har lett till att polisen bestämt att skicka upp en helikopter för att söka efter flickan.

Om det är hon eller inte det vet jag inte, men signalementet gör gällande att vi inte kan bortse att det kan vara hon. Därför har vi kontaktat helikoptersidan, säger Joachim Lundberg.

Men på frågan om när helikoptern är i luften kan Joachim Lundberg inte svara på. Jag har varit i kontakt med dem i dag och fått ett förhandsbesked om eventuellt på fredag, säger han.

Alexandra Malmqvist-Olsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista