Dyr skadegörelse längs Boniabanan.

Vid flera tillfällen i vår och sommar har de nya bullerskärmarna av glas längs Botniabanan i Hörnefors krossats. Nu har Botniabanan fått nog och satt upp kameraövervakning.

Minsta rörelse i närheten av spåret vid bullerskydden kommer att filmas, berättar Jan Bergman informationschef på Botniabanan. Han har också polisanmält skadegörelsen.

Det är vid tre tillfällen som de stora bullerglasen krossats. Sammanlagt har 32 glas kastats sönder till en kostnad av 320.000 kronor för Botniabanan och entreprenören PEAB. Bullerskärmarna av glas är inte gjorda av vanligt glas. Det är specialglas som dels ska dämpa bullret från tåget i samhället dels vara genomskinligt så att passagerare på tåget kan titta ut. Detta har hänt tidigare i Botniabanans kölvatten, i Husum nära resecentrumn har också bullerglas krossats.

Sedan Botniabanan började byggas för snart tio år sedan har skadegörelse, klotter, diesel och koppar- stölder förekommit. Ännu finns ingen slutnota för hur mycket det här kostar. ”Det rör sig om åtskilliga miljoner”, säger Jan Bergman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista