Het bostadsmarknad men Umeå svalnar.

Försäljningen av bostäder burkar det vanligtvis vara bra fart på den här tiden på året. På flera håll i länet stämmer det också, men i Umeå går det inte lika lätt att få sålt som förra året.

Jörgen Isacsson som är fastighetsmäklare i Umeå säger att det tar längre tid att få en bostad såld nu i år. Det har även kommit ut mer objekt på marknaden än normalt.

Enligt Jörgen Isacsson tar det det här året fler veckor än tidigare från det att säljarna annonserat ut bostaden tills köpet är klart. Att köptrycket, som har varit starkt i Umeå, mattas av märks inte lika mycket på priserna. Men dyrare hus, som kostar runt tre miljoner, är betydligt svårare att sälja i år än dem som ligger kring två miljoner, säger Jörgen Isacsson.

Försiktigheten till bostadsköp, som har visat sig i landets storstäder, verkar i Västerbotten mest märkas av i Umeå. En mäklare i Skellefteå som P4Västerbotten pratat med säger att försäljningen där rullar på bra. Det finns brist på bostäder och många som vill sälja. I Lycksele säger en mäklare att efterfrågan har vuxit och utbudet av bostäder inte räcker till - med liknande situation i Vilhelmina och Storuman. Priserna på villor i Lycksele har också stigit märkbart det senaste året enligt försäljningssiffror från Mäklarstatistik.14 procent dyrare i snitt augusti 2007 till och med juli 2008 jämfört med samma period året innan.

Situationen i Umeå förklarar Jörgen Isacsson med att räntan har gått upp sen förra sommaren. Och sen har drivmedel och mat ökat i pris. Boendekostnaden har ju blivit betydligt dyrare på ett hus i 2,5-miljonersklassen än i fjol, så folk kanske tänker efter mer före man handlar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista