Surströmmingen extra extra i år

I dag är det den tredje torsdagen i augusti och det innebär surströmmingspremiär. Och årets surströmming är något alldeles extra. Det säger Ruben Madsen, som har ett salteri på Ulvön och också är ordförande i Surströmmingsakademin.

Årets surstömming är alltså något utöver det vanliga om man får tro Ruben Madsen. Madsen får medhåll om det av en av surströmmingens verkliga veteraner, Julius Söderberg. Söderberg äger tillsammans med sin son ett salteri på Ulvön och han berättar att årets surströmming blivit så bra eftersom råvaran är rätt. Det ska vara mager strömming med mycket rom eller mjölke.

Idag är det alltså premiär och även om det numera är tillåtet att sälja nyinlagd strömming tidigare än på preimärdagen så håller salterierna hårt på att inte släppa den före i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista