Holmöarna

Byggförbud kan prövas och hävas

Förbuden mot alla slags anläggningar och byggen inom naturreservatet på Holmöarna kan prövas och upphävas för till exempel vindkraftverk, säger naturvårdsdirektören.

Den långa raden av förbud för allt sorts byggande i naturreservatet på Holmöarna utanför Västerbottenskusten är till för att skydda och att tvinga fram ansökningar om man ändå vill anlägga, dumpa, spränga, dra ledningar eller placera byggnader där.

Det säger Länsstyrelsens naturvårdsdirektör Björn Jonsson som svar på Västerbottens ornitologers ifrågasättande av hans uttalanden om att det är fullt tänkbart att anlägga vindkraftverk på Holmögadd.

- Poängen med reservatet och den långa listan på förbud kopplade till reservatet är att man vid varje eventuell förändring och anläggning tvingar fram en ansökan.

Den skall givetvis prövas mot ändamålet med reservatet så att en byggnad eller annat ingrepp inte förstör naturvärdena skall skyddas, säger Björn Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista