Umeå

Umeå vill inte bygga cykelväg till naturreservat

Det nybildade naturreservatet i Umeälvens delta ska utrustas med gång och cykelbanor, utkikstorn och broar. Länsstyrelsen har anlagt reservatet. Men för att man ska kunna cykla dit vill Länsstyrelsen att kommunen bygger cykelväg till området som är unikt för Umeå det säger Sören Uppsäll reservatsbildare vid Länsstyrelsen:

--Ja vi hoppas ju att det ska bli en oas för Umeborna en av Umeås mest nyttjade naturområde, det säger Sören Uppsäll till P4 Västerbotten.

Umeälvens delta förknippas oftast med botniabanan och överklaganden men deltat som ligger nära centrala umeå är ett natura 2000 område och har nu ett nybildat naturreservat sen i somras. 2000 hektar stort - en natur med ett älvlandskap som ständigt förändras där många fågelarter rastar på våren.

En lång hängbro är redan byggd och Länsstyrelsen ska fortsätta göra i ordning reservatet så att det blir lätt för besökare att vara här. Cykelbanor runt reservatet på cirka två mil bekostar Länsstyrelsen. För att sig till naturreservatet med cykel vill alltså Länsstyrelsen att Umeå kommun bygger cykel och gångbanor men Lennart Holmlund socialdemokratiskt kommunalråd säger att det inte är kommunens ansvar.

Det är Vägverkets eller Länsstyrelsen ansvar enligt Lennart Holmlund. Kommunen ansvarar bara för cykelbanor i Umeå tätort, det säger Lennart Holmlund till P4 Västerbotten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista