Storuman

Näringslivet söks för att rädda flygplatser

När det statliga stödet försvinner för Storumanflyget i oktober måste det till stöd från näringslivet i stället. En av vägarna är att lokala företagare går in som delägare i de mindre flygplatserna.

Flyget i Storuman är hotat och flygplatsens framtid osäker.

I oktober kan det sista flyget gå. Flygplatsen får inte längre statligt stöd.

På andra håll i Norrland som förlorat det statliga stödet till sina flygplatser söker man lösningar med näringslivet, alltså  företagarna på orten.

Ruth Hessner chef på Gargnäs production Link i Sorsele är villig att stötta flyget i Storuman med att köpa andelar.

- Absolut, något måste göras, vi får inte förlora flygplatsen i Storuman.

I Kramfors som också förlorat det statliga stödet till flyget jobbar det socialdemokratiska kommunalrådet Jan Johansson med att snabbt hitta lösningar med företagare för att fortsätta driva flygplatsen.

De små kommunala flygplatserna är hotade i hela Sverige och John Bennet, trafikexpert på Sveriges kommuner och landsting, tror på alternativa lösningar och ett brett samarbete med alla berörda i en kommun.

- Jag tycker att det är en jättebra idé att alla inblandade, kommuner, landsting och företagare i en region bidrar till att driva en välskött flygplats, säger John Bennet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista