Kulturstipendier

Sex projekt och en gärning belönade

Landstinget har utsett årets kulturstipendiater. Det är sex konstnärer, musiker eller författare. Och en journalist.

Författaren Moa-Lina Croall, 26 år, Tavelsjö, får sitt stipendium för att färdigställa sin andra roman. Hon debuterade med sin första 2006.

Journalisten Tom Juslin, 52 år, Umeå, får stipendiet för att dokumentera hur det västerbottniska kulturlandskapet kommer att förändras genom klimatförändringar och ingrepp som t.ex. satsningar på förnyelsebara energikällor.

Musiker Anders Lind, 30 år, Obbola, är tonsättare. Han skall skriva en en timma lång konsert och kommer att åka runt och spela in och dokumentera ljud och atmosfärer för att sedan använda materialet till sitt skrivande.

Konsthantverkare Max Lundström, 58 år, Vilhelmina, arbetar med att utveckla och förnya det samiska formspråket och stipendiet ska leda till en utställning vid Västerbottens museum 2009.

Konstnär Imri Sandström, 28 år, Umeå, arbetare med bild, text och musik ska med sitt stipendium genomföra ett konstnärligt projekt till en performance med ljudkomposition i talad och sjungen text.

Bildkonstnär Johanna Larsson, 38 år, Umeå, ska använda sitt stipendum till ett teckningsprojekt, Änglar och demoner som blir en utställning och en bok.

Landstingets hedersgåva som årligen utdelas som uppskattning för värdefulla insatser inom Västerbottens kulturliv går till författaren och kulturskribenten Gunnar Balgård, född 1938, Umeå. Han har bland annat 2006 publicerat en biografi över Västerbottensförfattaren Helmer Grundström. För det och två andra verk om och med Grundström belönades Gunnar Balgårdmed Ivar Lo-Johanssons personliga pris på 300 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista