Umeå

Invigningar i Umeå

Centrum mot våld i Umeå är unikt i Sverige. Där finns Barnahus, Kvinnofridsmottagning och en Mansmottagning för våldsbenägna män. Idag kom jämställdhetsminister Nyamko Sabuni dit och hon tycker det är en perfekt verksamhet och den ligger nu till grund i det politiska arbetet.

– Den har fungerat som modell i den politik vi har utformat, men jag har aldrig varit här.
Det är trevligt att få se det live och framförallt tycker jag att det är bra att de har kombinerat det med rehabilitering för män som slår. För ska man komma till rätta med våldet så måste mannen sluta slå, säger Nyamko Sabuni.

Centrum mot våld hjälper kvinnor och barn som utsätts för våld och ger också dom våldsamma männen behandling. Det är ett samarbete mellan många olika myndigheter och kompetensen är samlad under ett och samma tak.
Regeringen har beviljat pengar till länsstyrelsen som kommuner kan söka för att få igång liknande projekt och Nyamko Sabuni vill nu se den här modellen i övriga Sverige.

– Jag tror att det är nödvändigt att jobba på det här sättet om man ska kunna ge kvinnor och barn den service de faktiskt har rätt till.

En kvinna ska inte först behöva uppsöka polisen och sedan socialtjänsten, sjukvården och allt det där.

Om alla samlas kan man serva kvinnan på ett mycket bättre sätt, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista