Umeå

Vad händer med stugorna runt Nydalasjön?

Stugorna vid Nydalaområdet i Umeå är viktiga det säger kommunen. Kommunen äger idag ett fyrtiotal stugor och säger att stugorna ska bevaras. Men idag står fem stugor tomma och kan komma att rivas.

Vad som ska hända med stugorna och området kommer att vara klart tidigast 2010, det säger Stina Fahlgren projektledare för Nydalaområdet.

När den fördjupade översiktsplanen finns över Nydala området så vet man vad som ska hända med stugorna, men fram till dess kan en del stugor rivas, trots att politikerna slagit fast att kvarvarande stugor ska ses som ett viktigt inslag i kulturmiljön.

Idag står fem av kommunens 40 stugor tomma- och för en av stugorna, stuga 69 på udden nära Kina bron så är det inlämnat ett rivningslov.

Två stugor längs Olle Fiskares väg skulle kunna hyras ut, men ju längre tid som stugorna står tomma ökar förfallet, men enligt förvaltaren Jan Åden så har man inga pengar till upprustning. Jan Åden har fått i uppdrag att utreda om de tomma stugorna ska rivas eller rustas upp. På frågan om kommunen medvetet låter stugorna förfalla så hänvisar Stina Fahlgren till översiktsplanen  att det är politikernas ansvar att bestämma om stugorna ska få stå kvar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".