Sjöstedt lämnar partiledningen

Vänsterpartiets EU-parlamentariker Jonas Sjöstedt från Umeå lämnar partiets ledning. Han kommer att sitta kvar till partikongressen i början på nästa år - Det är inte av politiska skäl utan privata skäl jag vill lämna partistyrelsen, säger Sjöstedt till P4 Västerbotten.
Hans beslut att lämna partitoppen har heller inget samband med turerna kring Schymans avgång. - Det har inte påverkat själva beslutet i sig, säger Sjöstedt. Flera av de föreslagna kandidaterna säger kategoriskt nej till att leda partiet, men Sjöstedt känner inte något ansvar för att - i en situation med ledarkris - ställa upp för partiets skull. - Jag kommer att fortsätta vara politiskt aktiv, både hemma i Västerbotten och i större sammanhang någon gång så där, säger Jonas Sjöstedt till P4 Västerbotten. Däremot tror han inte att det är en bra lösning att någon tar på sig ett tungt uppdrag om man inte känner för det. Det är för svårt att kombinera arbetet med privatlivet. Idealet att man ska arbeta jämt måste brytas, anser han, liksom personfixeringen vid partiledaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".