Foto: AW.

Prioriterar om för vården

I dagarna börjar landstinget att se över sin verksamhet för att efter det kunna göra prioriteringar i vården. Det handlar om att frigöra 150 miljoner kronor. Det är slut med de små nedskärningarna. Nu kan hela verksamheter försvinna enligt Levi Bergström socialdemokrat och landstingsråd.

Det finns i dag beslut på att Lycksele lasarett ska vara kvar som akutsjukhus och att alla kommuner har kvar sin sjukstugor, men att verksamheten kan förändras på dessa är full möjligt säger Levi Bergström.

Nu finns planer på att politikerna ska ge direktiv till vården och viken vård som ska erbjudas och kanske framför allt vad som inte landstingvården ska erbjuda.

Landstingets enheter ska komma med ett papper där 10 procent av de verksamheter som är minst nödvändiga finns med. De ska i sin tur rangordnas.

Totalt för Västerbotten rör det sig om 600 miljoner kronor och sedan ska då drygt 150 miljoner kronor sedan sparas på och föras över till nästa års verksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".