Umeå

Regeringen ska svara om vägprojektet

De här veckorna väntar Vägverket och Umeå kommun på besked om regeringen tackar ja till Umeå kommuns erbjudande att låna ut 250 miljoner för att tidigarelägga det stora vägprojektet runt Umeå. Nästan två miljarder kronor är priset för ringleder, broar, trafikplatser och att bygga ut Kolbäcksleden för omdirigeringen av E4:an.

Nästan två miljarder kronor är priset för ringleder, broar, trafikplatser och att bygga ut Kolbäcksleden för omdirigeringen av E4:an.

Den nya E4:an får tre körfält - med mittstängsel - och trafikvolymen här kommer att öka till nästan det dubbla. Om några år kommer drygt 15 000 fordon per dygn att köra här; av dom är ungefär 1500 tunga lastbilar. Umeå kommuns samlade ekonomiska engagemang i vägprojektet omfattar nästan en miljard om man också räknar in Kolbäcksbron som Umeå kommun tar in i det egna vägnätet liksom andra anläggningar i kommunens stadsnät. Än så länge är de västra delarna av vägprojektet inte helt avgjorda. Men Kolbäcksleden som E4 kan påbörjas redan om 9 månader - till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista