Skellefteå

Bolaget med på att stasa mer

Skellefteå Kraft ställer sig positivt till att avsätta ytterligare 50 miljoner kronor till Sekab.

Sekab är en av Europas ledande etanolaktörer som importerar etanol till Sverige.

Och kommunala Skellefteå Kraft är 20 procentig delägare i Sekab där man hittills satsat 400 miljoner kronor - men det är ett inflytande som politikerna i Skellefteå på sikt vill avveckla.

Nu behöver Sekab mer pengar från sina delägare för att de som levererar etanol till företaget från andra länder vill ha betalt i förskott med 100 miljoner kronor och de vill därför ha hjälp av Skellefteå Kraft att klara ordern.

Så igår hölls ett extrainkallat styrelsemöte på Skellefteå Kraft. Där det beslutades att Skellefteå Kraft ställer sig positiva till att erbjuda Sekab 50 miljoner kronor.

– Sekab har en positiv utveckling framför sig med hög efterfrågan på etanol men behöver hjälp med att få råd att köpa in etanolen för att sedan kunna gå med vinst när de säljer den och då kan också vi lättare minska våran delaktighet i bolaget, säger vd:n på Skellefteå Kraft Staffan Westlin.

Extrainsatt kommunstyrelsemöte planeras också i nästa vecka där politikerna ska ta ställning till om mer pengar ska beviljas eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista