Störande högt skolljud

Få kontorsanställda skulle acceptera att arbeta med en ljudnivå som finns i skolorna, tror Per Lundquist vid Arbetslivsinstitutet Norr i Umeå, som i sin oktors-avhandling har studerat buller i klassrum.
"Vi lägger stor energi på bra ljudmiljöer på våra arbetsplatser, men glömmer skolan. Ljudmiljö har stor betydelse för elevernas prestation och inlärning i skolan", säger han i ett pressmeddelande. Med eleverna inräknade arbetar en femtedel av Sveriges befolkning i skolan. I en studie mättes klassrumsbullret i samband med aktiviteter till nivåer mellan 50 och 70 decibel. "Hörselskaderisken vid dessa ljudnivåer är låg, men det är en hög ljudnivå för en arbetsmiljö som skolan där det ställs krav på koncentration", konstaterar Pär Lundquist. I arbetsmiljölagen, som även skolan faller under, rekommenderas 40 decibel som högsta bakgrundsnivå i inlärningsmiljöer. Samtidigt rekommenderar Socialstyrelsen 25 decibel för speciellt känsliga elever. Cirka 450 elever i Umeå har svarat på frågor om hur de upplever ljudmiljön i klassrummet. Och i laboratoriemiljö gjordes studier av hur elever upplever olika ljudkällor vid olika nivåer. Dessa studier visar på ett samband mellan ökad ljudnivå och ökade besvärsupplevelser. Tal, stolskrap, slammer och liknande uppfattas som de mest störande ljuden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".