Sanering kan ge nya gifter

Saneringen av jorden på gamla industriområden kan leda till att det istället bildas nya miljögifter. Det visar en avhandling som umeåforskaren Staffan Lundstedt gjort.
De ämnen Staffan Lundstedt studerat är cancerframkallande miljögifter som kallas polycykliska aromatiska kolväten. Gamla impregneringsanläggningar och gasverk där kreosot och stenkolstjära använts brukar vara kraftigt förorenade av den här typen av miljögifter. Det vanligaste vid en sanering är att man helt enkelt flyttar undan den förorenade jorden. Men en annan metod är att bryta ner miljögifterna till ofarliga produkter. Den är bättre menar Staffan Lundstedt. Men okunskapen om att nya giftiga ämnen kan bildas kan få den som sanerar att tro att alla gifter är borta. Staffan Lundstedt ska försvara sin doktorsavhandling vid Umeå Universitet den 24 maj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".