Kommunerna lämnar över ansvar till föreningarna

I framtiden blir det vanligare att föreningslivet svarar för såväl finansiering som drift av kultur- och idrottsanläggningar.
Utvecklingen är entydig, konstaterades det på ett seminarium arrangerat av Kommunförbundet och Riksidrottsförbundet idag. Allt fler idrottsanläggningar tas över och nya byggs också i regi av föreningar. Det finns sedan lång tid tillbaka mängder av föreningsägda fotbollsplaner och ridanläggningar runt om i Västerbotten. Men även ansvaret för inomhusarenor tas i allt större utsträckning över av idrottsföreningar. IFK Umeå med sitt Badmintonstadion var bland de första i länet tillsammans med Umedalens IF som byggde idrottshallen Musköten, väst på stan i Umeå. Ove Nordin är kanslichef på Umedalens IF och han säger att det varit slitsamma år. Men utan föreningens engagemang hade Musköten inte funnits, tror han. Frågan är då om kommunerna i framtiden kan utveckla eller ens upprätthålla den standard som funnits på anläggningar utan hjälp från idrottsföreningar. John-Gunnar Jönsson som är kultur- och fritidschef i Lycksele tror inte det. - Men det finns en gräns för var man kan lägga ansvaret. Vid stora komplicerade anläggningar kan det bli ett bekymmer för föreningarna, att man helt enkelt knäar, säger John-Gunnar Jönsson till P4 Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".