Akut stroke-vård för fler

Bara fem procent av dem som drabbas av stroke hinner fram till vården. En vård som är enkel och ger resultat. Men nya rön visar att fler skulle kunna tillgodogöra sig behandlingen.

Två nypublicerade studier, som presenterades vid stroketeamkongressen i Umeå igår, visar att många fler patienter med blodpropp i hjärnan kan hinna i tid. Blodförtunning, eller trombolys fungerar som behandling under längre tid än vad man trott efter stroken.

Studierna som professor Nils Wahlgren på Karolinska institutet gjort tillsammans med en grupp internationella forskare publicerades i några av de mest ansedda medicinska tidskrifterna, New England Journal of Medicine och The Lancet, sista veckan i september. De bekräftar vad många läkare vetat och många andra varit tveksamma till, inte minst medicinska myndigheter.

Studierna ska diskuteras och rönen möjligen antas på ett internationellt möte i Stockholm i november. De visar att patienter har 50 procent mer tid på sig för att behandlas med blodförtunning. Tidigare har gränsen varit tre timmar efter storke för när läkare normalt satt in trombolys. Den nya gränsen ligger vid fyra och en halv timme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista