"Kvinnan ständigt frånvarande som landstingsordförande"

Bara fyra av länets femton kommuner styrs idag av kvinnor. Men det är lite bättre än efter valet då bara två kommuner hade en kvinnlig kommunstyrelseordförande. Landstinget har däremot aldrig haft en kvinna som styr.

Av landets 290 kommuner så leds 80 kommuner av kvinnor och det är ett rekord i sig, visar en sammanställning gjord av landstingens och kommunernas tidning Dagens samhälle.

De kommuner i länet som leds av kvinnor är Vindeln, Lycksele, Sorsele och Storuman. Just fyra kvinnliga kommunalråd är det som tycks gälla i länet. Så var under förra mandatperioden, men vid valet 2006 förlorade socialdemokraterna makten i Nordmaling och Storuman. Ulla-Maj Andersson fick lämna sin post, men Gunilla Lundgren i Storuman är efter politisk turbulens i kommunen tillbaka som kommunalråd.

Kvinnligt styre är det efter avhopp även i Sorsele. Så nu är allt som förr, fyra av länets 15 kommuner leds kvinnor - två centerpartister och två socialdemokrater.

Men i landstinget är läget oförändrat. Där har män de tyngsta politiska uppdragen. Något som också uppmärksammats. Bland idel män som finns uppsatta på en vägg så kan man idag hitta en tavla med en avbildad kvinna på och på tavlan står det:

”Kvinnan ständigt frånvarande som landstingsfullmäktiges ordförande mellan åren 1863 till 2007”

Och vem som satt upp tavlan är det ingen som vet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista