Västerbottens län

Fler församlingar slås ihop

Under 2000 talet har mer än var fjärde församling inom Svenska kyrkan försvunnit och efter kyrkovalet nästa år kommer ytterligare cirka 250 att försvinna, det visar en rundringning till församlingarna som Ekot gjort. 

För tre år sedan slogs Risbäcks församling ihop med Dorotea församling, en sammanslagningen som genomfördes trots protester och namninsamlingar från Risbäcks församlingsmedlemmar.

Luleå Stift har 65 församlingar på en yta som täcker en tredjedel av sveriges yta, och efter nästa års kyrkoval så försvinner mest troligt ytterligare 5 församlingar.

Och i glebygden blir kosekvensen av sammanslagningarna oftast längre till gudstjänsterna och att kyrkobesökarna därför stannar hemma. Det menar Inga Jansson Mårtensson som vid sammanslagningen var ordförande i Risbäcks församlings kyrkoråd, och som idag är kyrkvärd i Risbäcks kyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista