Umeå

Unika hälsokontroller minskar risken för stroke

Stroke är en kärlssjukdom i hjärnan. Precis som hjärtinfarkt uppkommer stroke genom åderförkalkning. Och möjligheterna att motverka stroke är desamma som mot hjärtinfarkt. De unika hälsokontrollerna i Norr- och västerbotten bidrar till att utvecklingen i norr är bättre än på andra håll. Det säger professorn i strokemedicin, Andreas Terént från Uppsala.  

Professor Andreas Terènt talade inför vårdpersonal från hela Sverige och från alla nivåer i sjukvården vid den åttonde stroketeamkongressen i Umeå förra veckan - och det han konstaterar är att även om det är lätt att säga motion och bra matvanor för att motverka hjärninfarkt så är det inte så lätt att säga *vad* man skall äta och hur mycket.

Och den goda utvecklingen med färre insjuknanden i hjärt- och kärlsjukdomar i Västerbottens och norrbottens län är enligt professor Andras Terent välkänd som en konsekvens av Norsjöprojektet bland annat - och de regelbundna hälsokontrollerna av 40 och 50-åringar.

reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista