Foto: Christer Larsson/ Scanpix. Montage: SR

Socialbidrag ökar inte i Umeå

Kostnaden för försörjningsstöd (socialbidrag) har ökat i Skellefteå men inte i Umeå. Vikande konjuktur, fler varsel och skärpta krav för sjukersättning och A-kassa har ännu inte fått genomslag i Umeå, det säger Tony Kjellman, områdeschef för familj och individomsorg.

– Umeå har en tendens och jag kan inte riktigt svara på vad det här handlar om, men vi ligger lite senare i konjuktursvängningarna än vad man kan göra i vissa andra kommuner. Om det har att göra med att vi har en bred arbetsmarknad, eller att vi är en stor studentstad eller om det finns andra faktorer det har jag inte satt mig in i och det kan jag inte svara på, det säger Tony Kjellman till P4 Västerbotten.

I Skellefteå ökar kostnaden
I Umeå så ligger man just nu två miljoner kronor under årets budget på 78 miljoner kronor för försörjningsstöd. I Skellefteå är läget annorlunda. Där tror man att kostnaden blir 70 miljoner istället för 62 miljoner kronor. Maria Hedmark, utvecklingsledare för försörjningsstöd i Skellefteå, tror att orsaken kan bero på förändringar och åtstramningar i sjukersättningen och sena utbetalningar från både A-kassan och Försäkringskassan.

Det är framförallt de över 30 år som nu vänder sig till socialtjänsten i Skellefteå. Maria Hedmark efterlyser fler åtgärder som riktar sig till de över trettio år i kommunen. För de yngre ser läget ljusare ut eftersom det idag finns en rad åtgärder som leder till jobb.

Jobblinjen håller nere kostnaderna
I Umeå säger Tony Kjellman att den jobblinje som kommunen länge arbetat efter har varit lyckosam. För de som klarar av att ta ett arbete så finns det i Umeå en rad åtgärder och det kan vara ett skäl till varför inte kostnaden för socialbidragen ökat.
– Så har vi många olika resurser som vi idag kan erbjuda. Det har vi sett att den här möjligheten har gjort att människor har kommit ut tidigare i jobb. På grund av det så innebär det också att kommer man ut tidigare i jobb och man har en egen försörjning ja då blir det inte heller någon kostnad för oss skattebetalare i form av försörjningsstöd, det säger Tony Kjellman.

Reporter Inga korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista