Medelhastigheten på vägarna sänkt

Snabbare bilar och bättre vägar har gjort att vi har kört fortare och fortare. Men nu kan man för första gången se att hastigheterna på E4:an i Västerbotten har sjunkit.

- Under den 3-månaders period som vi jämförde 2007 med 2008 så har hastigheten sjunkit med 0,8 km/h. Det är ett klart trendbrott, tidigare genom åren har vi bara sett att medelhastigheten har ökat, säger Ove Lundberg, projektledare Vägverket Region norr.

Trendbrottet gäller inte bara Västerbotten, det ser likadant ut i övriga landet. Bilisterna har lättat på gasen och med sänkta hastigheter får vi ökad trafiksäkerhet och minskade koldioxidutsläpp. Ove Lundberg har olika teorier om varför farten har sänkts.

- Bensinpriserna har en bidragande faktor till att vi lättar på gasen. Sedan tror jag vi blivit mer miljömedvetna. Det kan också vara den ökade övervakningen med hastighetskameror, det kostar ganska mycket idag att köra för fort, säger Ove Lundberg, projektledare Vägverket Region norr.

Marita Israelsson och Erik Sälg är några av bilisterna som har sänkt hastigheten.

- Jag tycker jag har sänkt hastigheten. Man försöker hjälpa till så att det inte ska hända så mycket olyckor och att inte släppa ut så mycket avgaser, säger Marita Israelsson,Hörnefors.

- Ja, kanske det. Det beror på bensinförbrukningen framförallt och säkerheten givetvis, säger Erik Sälg, Umeå.

Reporter Helena Forsgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista