Sorsele

FP:s avhopp kan leda till maktskifte

Efter att Folkpartiet i Sorsele har övergett den borgerliga alliansen ligger makten inte lika säkert kvar där. Folkpartiets två röster i kommunfullmäktige blir utslagsgivande mellan de två blocken. Och det är öppet för att rösta om ett maktskifte i fall Socialdemokraterna vill det.

– När vi i alliansen bestämmer oss för att ha en linje, till exempel om nationalparken här, att göra den här förstudien, så glider en del partier ifrån vad vi hade kommit överens om, säger Bertil Lindström.

Bertil Lindström tycker att beslutet att inte göra någon förstudie om att instifta en nationalpark i Sorsele var ett sätt att säga nej utan att beslutsfattarna visste vad de röstade nej till, eftersom att ingen förstudie av vad en nationalpark skulle innebära hade gjorts.

Kommunalrådet Roland Wermelin, Centerpartiet, går inte med på att alliansen har varit oärlig med Folkpartiet på det här viset:

– Den här nationalparksfrågan var ju en tvärpolitisk fråga. Inget parti hade en rak linje. Och där hade vi ju inte kommit överens i alliansen något speciellt inte, säger Roland Wermelin.

Rubbad maktbalans

Att Folkpartiet nu sitter på utslagsrösten mellan de två politiska blocken gör att det centerpartistiske kommunalrådet inte sitter hundraprocentigt säkert. Enligt Bertil Lindström är det inte uteslutet att stöda vänsterblocket om det skulle komma initiaitiv därifrån att rösta om ett maktskifte:

– Man måste ju se till kommunens bästa och när man ser att det bara förvärras så måste man ju vara öppen för alla konstellationer, säger Bertil Lindström inom Folkpartiet. Han är öppen för ett eventuellt samarbete med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om att gemensamt styra kommunen.

– Det är inte uteslutet, för att få någon rätsida på ekonomin och mycket annat här i kommunen, säger Bertil Lindström, som suttit som förtroendevald för Folkpartiet tidigare den här valperioden och nu är verksam som kassör.

Roland Wermelin har inte varit i kontakt med Folkpartiets gruppledare och hört hur partiet tänker göra så han väntar med att spekulera kring ett maktskifte:

– Det får vi ju ta den dagen. Den dagen den sorgen, säger Roland Wermelin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".