Stort intresse för skogsforskning

Klimatfrågan och det faktum att ”dagen när oljan tar slut” närmar sig har blivit ett lyft för skogsforskningen i Västerbotten.

Intresset är enormt kring frågor som rör intensivodling och snabbväxande träd, säger Tomas Lundmark, föreståndare vid SLU: s försöksparker i Vindeln.

Det är möten, exkursioner, konferenser och frågor hela tiden och SLU har nyligen fått regeringens uppdrag att utreda intensivodling, berättar Tomas Lundmark. Skogsbolag, politiker, och forskare både från Sverige och många andra länder intresserar sig för skogsforskningen i Vindeln och på Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå. Bland annat vill de se testytorna på Flakaliden där man genom gödsling fått fram granar som växer mer än fyra gånger snabbare än vad som är vanligt för gran i Norrland. Försöksodlingen liknar en mycket bördig granskog i Småland. Resultatet har nåtts genom att gödsla granarna kontinuerligt under ca 20 år. Syftet är att se vad som händer om man ger granen största möjliga näringstillskott. Nu ska försöken utvidgas till den nyligen inrättade tillväxtparken på Sveaskogs marker där intensivodling ska prövas i landskapet som det skulle kunna se ut i framtiden.

Skogsgödsling bedrivs ännu med försiktighet men om oljepriset rusar i höjden, och om efterfrågan på skogsråvara ökar dramatiskt kommer skogspolitiken att svänga snabbt för att styra skogsbruket mot mycket mer gödsling och intensivodling tror, Tomas Lundkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista