Lax. Foto/Scanpix

Doktorsavhandling om Vindelälvslax

Bästa sättet att rädda livet på laxar är att leda bort dem från kraftsverksturbiner. Det visar en doktorsavhandling vid SLU i Umeå. John Fergusson har studerat laxvandringen i fem älvar i Sverige och USA och kommit fram till flera slutsatser som kan få betydelse för att förbättra för laxen vid Stornorfors.

Doktoranden John Fergussons avhandling är ett resultat av samarbetet mellan SLU i Umeå och de amerikanska forskare som arbetat med laxvandring i den utbyggda Columbiafloden på USA: s västkust. Amerikanerna har varit framgångsrika i att konstruera passager för laxen förbi kraftverken. John Fergusson har som doktorand jobbat några år med att titta på problemet att smålaxarna, den så kallade smålten, måste passera kraftverksturbiner för att vandra ut till havet.

Kraftverksturbinernas utforming eller drift har liten betydelse för om laxarna ska ta sig levande eller inte tillbaks till havet men i USA finns exempel på en fiskpassage förbi turbinerna där 95 procent av laxarna passerade utan att skadas. En avledare planeras även i Stornorrfors där tanken är att laxen ska vandra ut via den nybyggda laxtrappan som på så sätt ska fungera åt båda hållen för Vindelälvslaxen.

John Fergusson har dessutom gjort en sidostudie som visar att vattentemperaturen på sommaren styr när laxarna i Vindelälven och Piteälven ska börja vandra ut mot havet. Vandringen startar vid 8 grader och är som störst när vattentemperarturen når drygt 12 grader. Därmed kan man förutse när laxarna kommer till Stornorrfors. Fregusons avhandling kommer att läsas med stort intresse av Vindelälvens fiskeråd och andra som vill att Vindelälven ska bli en storslagen laxälv i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista