Umeå

Universitetshistoriker får Cliopriset

Miljöhistorikern Erland Mårald på Umeå universitet får Cliopriset som delas ut av Svenska Dagbladet och bokklubben Clio.

Erland Mårald, som finns på Institutionen för idé och samhällsstudier, disputerade år 2000 på en avhandling om jordbrukets utveckling, men sedan dess har han mest ägnat sig åt att forska fram miljöskandaler i ett historiskt perspektiv.

Han får Cliopriset år 2008 för sin forskning om svensk miljöhistoria genom att ”på en tillgänglig och precis prosa gett historiskt perspektiv på hanteringen av de senaste decenniernas miljöproblem.

Cliopriset tilldelas årligen en framstående yngre historiker inom det svenska språkområdet. Priset, delas ut i morgon fredag, under Historikerdagarna i Greifswald, Tyskland.

Också förra Cliopriset gick till en forskare från samma institution vid Umeå universitet, Martin Hårdstedt, och institutionen har tidigare fått utmärkelsen Framstående utbildningsmiljö av Högskoleverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista