Västerbotten

Talträning på distans för stroke-patienter

Talträning på distans för stroke-patienter i Västerbottens län skapar stort intresse hos sjukvårdsansvariga i övriga Sverige. Att använda telemedicin för talträningen har utvecklats av strokeenheten på Norrlands universitetssjukhus och görs med hjälp av datorer med kameror.

- Talträningen på distans gör att träningen kan bli intensivare och komma igång snabbare. Annars kan det dra ut på tiden innan man får tid hos talpedagog och glesare mellan träningstillfällena försämrar rehabiliteringen, säger Veronica Lindberg, logoped på Umeå universitets strokenhet.

Veronica Lindberg skall skriva en doktorsavhandling om projektet där man skall studera tre grupper: Patienter som får intensiv träning på plats i en mottagning med talpedagog, patienter som får intensivträning via telemedicin och patienter som får traditionell talträning.

Hittills har man bara gjort intervjuer med patienter och personal som arbetare med telemedicinen. Även om de man intervjuat är positiva så har inga djupare studier gjorts och någon vetenskaplig studie är inte gjord tidigare.

Den telemedicinska utrustningen påminner om den vi sett vid videokonferenser. En av datorutrustningarna med kamera finns endera på en vårdcentral i närheten eller så lånas den ut ett par veckor i taget ut strokepatienten som har talproblem - eller afasi . Den andra finns hos talpedagogen.

Kameran på patientens sida kan dessutom styras av taltränaren, så den behöver patienten inte bekymra sig om under träningen.

Västerbottens län är ännu ensamt i landet och nästan ensamt i Europa om att använda videokommunikation inte bara för bedömning av afasi utan också för utbildning och träning.

- Telemedicin har klara fördelar genom att det minskar resandet som är tröttande och dyrare för patienterna och för landstingen, säger logopeden Veronica Lindberg.

Reporter Tommy Engman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".