Vilhelmina

Bostäder men inga jobb - nu flyttar flyktingar.

När Vilhelmina tog emot sina första FN-kvot flyktingar för ett år sedan fanns det tomma bostäder men jobb är svårare att få. Nu flyttar många som kom från Tjetjenien.

Lala Satueva trivs bra i Vilhemina men vill flytta med sin man och två barn.

- Vi vill flytta till en större stad. Jag har jobbat som psykolog i åtta år och vill skaffa mig en svensk legitimation som psykolog och ett jobb, säger Lala Satueva.

Av de 35 FN kvotflyktingar som är kommunplacerade i Vilhemina flyttar nu femton tjetjenier, de tror inte på jobb i Vilhemina.

I Vilhelmina finns det just nu fyra lediga jobb och med en arbetslöshet på över fyra procent och en begynnade lågkonjunktur ser det inte ljust ut .

Vilhemina behöver som andra små inlandskommuner inflyttning och när många 40-talister går i pension om några år blir det lediga jobb inom vård och omsorg men Atham Lebbe från Sri Lanka kan inte vänta tror han, trots att han gärna skulle stanna i Vilhelmina.

- Jag gillar mycket Vilhemina. Det är litet och folk är bra. Alla känner mig här och jag känner dem, säger Atham Lebbe till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".