Lycksele

Gruvorna riskerar bli pendlingsarbetsplatser

De nya gruvorna riskerar att inte ge några nya Lyckselebor. Jämställdhetsfrågor måste lösas, såsom partnerns arbete och barnomsorg, för att gruvorna inte skall bli oljeplattformar i skogen med pendlande gruvarbetare, anser jämställdhetsdirektören i länet.

Gruvsatsningarna kring Lycksele kan bli jobb som männen pendlar till om inte kommunen tänker på jämställdhet redan nu.

Förhoppningarna att Fäbolidengruvan ska ge många jobb och stor inflyttning av familjer till Lycksele är stora.

Men kvinnorna måste få jobb, annars flyttar inte familjen.

Det visar JämLYS, en jämställdhetsanalys av Övre Norrland.

- Man väljer som familj att bosätta sig där kvinnan har jobb, det kan bli så att Lycksele får många som pendlar in men få nya invånare, säger Helena Österlind jämställdhetsdirektör i Västerbottens län.

På ett seminarium nyligen i Lycksele diskuterade jämställdhetsdirektören och företrädare för kommunen jämställdhet och vad som bör göras för att gruvjobben inte ska bli oljeplattsformsjobb som män pendlar till och där kvinnor stannar hemma i en annan kommun och tar ansvaret för barnen.

- Det krävs att kommunen tänker på arbete också åt kvinnor både i gruvan och utanför gruvan och en bra miljö för hela familjen, säger jämställdhetsdirektör Helena Österlind till P4 Västerbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista